De isolatiewaarde van (HR) glas

Het thema verduurzamen ontbreekt zelden nog op een verjaardagsfeestje. Door snelle ontwikkelingen in de glasindustrie, is en blijft het de moeite om uw huis of bedrijfspand goed te isoleren. Het is namelijk goed voor de portemonnee en het vergroot wooncomfort. Verduurzaming en HR-glas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar waar staat HR-glas eigenlijk voor? En wat betekenen al die plustekens achter het woord HR, zoals HR+, HR++ en HR+++? Dat leest u hier:

HR beglazing: Wat is dat?

HR is de afkorting van hoog rendement en de opvolger van standaard dubbelglas. Bij dubbele beglazing wordt de ruimte tussen de twee glasplaten gevuld met lucht. Bij HR glas is het binnenste glasblad aan de spouwzijde voorzien van een coating, waardoor dit beter isoleert dan dubbelglas.

Maar ook deze eerste variant van HR glas is inmiddels doorontwikkeld naar HR+, HR++ en HR+++ glas. De plustekens achter HR geven informatie over de mate van warmtedoorgang. Des te MEER plussen, des te MINDER sprake er is van warmteverlies naar buiten. Deze isolatiekwaliteit wordt ook wel berekend in U-waardes. U-waarde staat voor warmtedoorgangscoëfficiënt en is de hoeveelheid warmte die door het raam gaat per seconde (s), per vierkante meter (m2), per temperatuurverschil (K) tussen binnen en buiten.

Kunt u het nog volgen? Hieronder geven we een extra toelichting over de isolatiekwaliteit van iedere glassoort. Daarbij staat een hoge U-waarde voor een lage isolatiekwaliteit en een lage U-waarde voor een hoge isolatiekwaliteit.

Alle varianten van beglazing en de isolatiekwaliteit

Enkelglas
Enkelglas is één glasplaat met een isolatiewaarde van 5,8. Dat betekent dus dat er minimaal geïsoleerd wordt en warmte moeizaam vastgehouden wordt.

Dubbelglas
Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten op een kleine afstand van elkaar. De ruimte tussen de glasplaten wordt de spouw genoemd en is gevuld met lucht. Een randafdichting van kit zorgt ervoor dat het een gesloten geheel wordt. Met een U-waarde van ± 2,8-3,2 isoleert dubbelglas al aanzienlijk beter dan enkelglas.

HR glas
Ook dit zijn twee glasplaten op een kleine afstand van elkaar, maar bij HR glas zit in de tussenruimte coating op het binnenste glasblad, waardoor de isolatiekwaliteit (U-waarde ± 2,0) nog beter is.

HR+ glas
Het HR glas is verder doorontwikkeld en heeft met HR+ glas (U-waarde ± 1,6-1,7)  haar opvolger. HR+ glas heeft dezelfde coating, maar de spouw is gevuld met gas (meestal Argon) i.p.v. lucht.

HR++ glas
Momenteel wordt deze variant het vaakste gebruikt bij het monteren van glas in nieuwe kozijnen en renoveren van glas in bestaande kozijnen. HR++ glas heeft een U-waarde van ± 1,1-1,2 en isoleert dus nóg beter dan haar voorgangers. Dit komt omdat de coating aan de binnenkant van het glas verbeterd is.

HR+++ glas
Deze variant van beglazing wordt ook wel triple glas genoemd en bestaat uit drie glasbladen. Daarnaast is de coating aan de spouwzijde nóg beter geworden en wordt toegepast op het binnen- en buitenblad. Ook bij dit isolatieglas wordt edelgas gebruikt in de ruimtes tussen het glas. Met een U-waarde van ± 0,7 is er sprake van minimale warmtedoorgang naar buiten.

Naast de HR-coating zijn er ook nog andere types:

1.0

De naam zegt het al… hiermee wordt, in combinatie met de juiste afstandshouder en een edelgasvulling, een betere isolatiewaarde (U-waarde 1,0) gehaald in een dubbelglas toepassing. Bij triple kan je dan in de ideale situatie zelfs een U-waarde van 0,5 bereiken.

Zonwerend
Ter verduidelijking zullen we hiervoor eerst een drietal begrippen belichten, namelijk L.T.A., Z.T.A. en g-waarde:

L.T.A.-Waarde
Dit staat voor lichttoetredingsfactor en geeft aan hoeveel licht er nog door een isolatieruit gaat. Een L.T.A. van 70 geeft aan dat 70% van het zichtbare licht wordt doorgelaten. Hoe lager de waarde, hoe minder licht wordt doorgelaten.

Z.T.A.-Waarde
Dit staat voor zontoetredingsfactor en geeft weer hoeveel warmte door de beglazing gaat. Een Z.T.A. van 40 betekent dat 40% van de warmte (infraroodlicht) door het glas heen komt. Het overgebleven percentage wordt gereflecteerd en geabsorbeerd.

G-waarde is eigenlijk de internationale standaard als vervanging van Z.T.A., dit wordt tegenwoordig in Nederland ook steeds vaker gebruikt. Hierbij zit het verschil voornamelijk in de berekening. Z.T.A. wordt berekend op basis van een invalshoek van de zon van 45°, waar het bij g geteld wordt met een loodrechte (90°) instraling van de zon. In dit geval wordt minder zonlicht gereflecteerd dan bij schuine instraling waardoor de g-waarde altijd hoger is.

Zie bovenstaande afbeelding voor de praktijk: in voor- en najaar eerder 90° en minder reflectie en op zomerse dagen inval eerder 45° en meer reflectie.

Bij zonwerende coatings zullen dus doorgaans altijd aangeduid worden met twee getallen. De coating die in bovenstaande uitleg gebruikt wordt is een 70 (L.T.A.)/40 (Z.T.A. of g). Naast deze coating is er voor de particuliere markt ook nog een type met waarden rond de 60/30. Deze twee zijn heel neutraal van kleur, vergelijkbaar met HR. Sterker zonwerende coatings krijgen vaak ook sterkere kleuring en/of meer spiegeling. Dit kan per fabrikant verschillen.

En wat is dan de waarde van zonwerend glas?

HR++ glas (dus zonder zonwerende coating) richt zich specifiek op het vasthouden van warmte. Het laat zoveel mogelijk warmte van buiten naar binnen door, dus ook de warmte van de zon in de zomer. Als de warmte eenmaal binnen is, houdt de coating deze ook in huis vast.

Het grote voordeel van zonwerend glas is dat er minder warmte toegelaten wordt op zonnige dagen. Je hebt daardoor een beter binnenklimaat en hoeft minder te koelen.

Echter kent zonwerend glas ook nadelen. Zo gaat het ten koste van de hoeveelheid licht die binnenkomt. Dit komt door een lichte verkleuring die de coating op het glas met zich meebrengt. Hoe sterker de zonwering, des te zichtbaarder de verkleuring. Dit maakt de waarneming van binnen naar buiten minder. In de winter is het eigenlijk ook helemaal niet nodig om de warmte van de zon tegen te houden, maar bij zonwerend glas gebeurt dit wel.

Conclusie

Heeft verduurzamen prioriteit bij u? Dan heeft HR++ of HR+++ glas de voorkeur, omdat de isolatiekwaliteit van beide varianten uitstekend is. Overweeg daarnaast zonwerend glas als u geen gebruik wilt maken van andere zonwerende materialen, zoals een zonnescherm of rolluiken. Zonwerend glas heeft niet hetzelfde effect als dergelijke hulpmiddelen, maar houdt wel warmte beter buiten in tijden dat het nodig is. Dat voordeel heeft HR++ of HR+++ beglazing dan weer niet.

Hebt u een glaskeuze gemaakt na het lezen van dit artikel of heeft u nog een vraag? Neem dan contact op en bel 077 – 3075084 of mail naar info@glashelden.nl!