FAQ2023-08-29T15:03:03+00:00

FAQ Glashelden

Vragen? We beantwoorden ze graag. De vragen die we het vaakst krijgen hebben we alvast zo goed mogelijk voor u beantwoord. Heeft u toch nog andere vragen neem dan gerust contact met ons op!

Info en advies

Waarom wijken de glasmaten die op de offerte staan af van mijn bestelling?2023-08-24T14:07:58+00:00

Op de offerte staan calculatiematen. Geen glasmaten. Dit heeft te maken met een berekeningsmethode die in de gehele glasbranche wordt toegepast. Onze leverancier berekent een glasmaat die naar boven toe wordt afgerond totdat het getal deelbaar is door drie. Dit doen ze om snijverlies enigszins te compenseren. Bovendien kan onze offerte dan niet door derden worden gebruikt. Wij meten het glas altijd in en bestellen uw glas tot op de millimeter nauwkeurig.

Wat zijn de levertijden?2024-03-15T13:43:04+00:00

Afhankelijk van type en hoeveelheid glas spreken wij met u verwachte levertijden af. Ook houden wij daarbij rekening met de ruimte in onze agenda. Enkelglas kan geleverd worden binnen 2-5 werkdagen. Een spoedbestelling isoglas tussen 5-10 werkdagen. Een reguliere bestelling isoglas tussen 2-3 weken. Montage van reparaties plannen wij zo spoedig mogelijk na binnenkomst van de glaslevering. Dat doen we tussendoor bij gelegenheid. Het plannen van nieuwwerk en van renovaties regelen wij langer van tevoren.

Gebruiken jullie duurzaam geteeld hout?2024-03-15T13:44:35+00:00

Wij werken samen met leveranciers die, net als wij, duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Onze glaslatten hebben het FSC keurmerk. Overigens gebruiken wij voor onze latten alleen volhout en geen gevingerlaste producten.

Kunnen krassen uit een ruit gepoetst worden?2024-03-15T13:45:27+00:00

Als krassen (bijvoorbeeld van huisdieren) voelbaar zijn (door er met een vingernagel overheen te gaan), dan zijn ze mogelijk alleen nog te verwijderen door het glas te polijsten. Dat is een arbeidsintensief en kostbaar proces. In de meeste gevallen zullen we adviseren het glas te vervangen. Als krassen (of vegen) niet voelbaar zijn kunnen we een poging wagen om te poetsen met onze Scratch Away. Wij brengen dan voorrijden en werktijd in rekening.

Hoe belangrijk is ventilatie?2023-08-24T13:56:17+00:00

Ventilatie en isolatie staan haaks op elkaar. Het een sluit het ander uit. Ventilatie is wel belangrijk om vochthuishouding in huis te reguleren. Tijdens het inmeten voor een offerte kunnen we ter plaatse mogelijkheden bekijken en bespreken.

Er worden verwijderingskosten berekend bij het voorrijtarief en administratiekosten, terwijl er geen oud glas wordt verwijderd.2023-08-24T13:53:04+00:00

Dit betreft de verwijderingsbijdrage die wordt berekend voor nieuw glas. De verwijderingsbijdrage gaat in zijn geheel naar de Stichting Vlakglas Recycling Nederland. Deze stichting zorgt ervoor dat, zodra uw nieuwe glas ooit vervangen wordt, dit ook weer wordt gerecycled. Deze bijbehorende kosten betaalt u dus al bij de aanschaf van nieuw glas.

Zijn de glaslatten die jullie gebruiken wel of niet behandeld met grondverf of transparant gebeitst?2024-03-15T13:46:56+00:00

Bij ons kunt u er op vertrouwen dat we de zwaarste kwaliteit meranti glaslatten met een FSC keurmerk gebruiken, namelijk:

Meranti; 1e keuze; klasse A; kernhout 98% spintvrij; gemiddeld 525 kg/m³; 1x, 2x of zelfs 3x met grondverf of transparante beits behandeld. De droge laagdikte is minimaal 40µm bij glaslatten die 1x met grondverf of transparante beits behandeld zijn en de en droge laagdikte is minimaal 80µm bij glaslatten die 2x met grondverf of transparante beits behandeld zijn.

Bezuinigen op glaslatten is mogelijk door bijvoorbeeld gevingerlast hout toe te passen. Feitelijk bestaan latten dan niet uit één stuk. Wij kiezen niet voor dit type latten. De glaslatten waarvan wij voorraad aanhouden zijn altijd volhout (dus geen vingerlas). Om die reden hebben wij geen standaard lengtes (niet iedere boom is even hoog).

Op jullie factuur of offerte staat HR++ isolatieglas, maar in de spouw van het isolatieglas lees ik HR+2024-03-15T13:51:09+00:00

Afhankelijk van het type (isolatie)glas dat u nu heeft is er verbetering mogelijk. Het beste isolerende glas is momenteel tripel- of vacuümglas. De isolerende capaciteit van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde. Voor enkelglas stellen we die op ± 6,0 W/m²K. Voor standaard isolatieglas op ± 2,8-3,2 W/m²K; voor HR++ op 1,1-1,2 W/m²K en voor tripelglas op 0,6-0,7 W/m²K. Hoe lager de u-waarde hoe beter. Vacuümglas kan al naar een waarde van 0,4 W/m²K.

Wat is veiligheidsglas?2023-08-24T13:50:29+00:00

Veiligheidsglas is een verzamelnaam voor glassoorten die, bij onverhoopte breuk, minder gevaar voor het ontstaan van persoonlijk letsel (zoals ernstige snijwonden) opleveren. Twee voorbeelden hiervan zijn:

  • Gelaagd glas: minstens twee glasbladen die onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn door een kunststoffolie (PVB). Bij glasbreuk blijven de scherven aan de folie kleven.
  • Gehard glas: door een opwarmings- en afkoelingsprocedé voorgespannen, waardoor het 5 tot 7x sterker wordt dan gewoon glas. Bij een onverhoopte breuk breekt het glas in honderden, relatief ongevaarlijke stukjes.
Wanneer veiligheidsglas gebruiken?2024-03-15T13:52:38+00:00
  • Alle ramen die bereikbaar zijn en een borstwering hebben die lager is dan 850mm dienen te worden uitgevoerd met veiligheidsglas.
  • Alle deuren en zijlichten die een borstwering hebben die lager is dan 1400mm dienen te worden uitgevoerd met veiligheidsglas.

Verduurzamen

Draagt nieuw glas bij aan verduurzaming van mijn woning?2023-08-24T14:02:46+00:00

Afhankelijk van het type (isolatie)glas dat u nu heeft is er verbetering mogelijk. Het beste isolerende glas is momenteel tripel- of vacuümglas. De isolerende capaciteit van glas wordt uitgedrukt in een u-waarde. Voor enkelglas stellen we die op ± 6,0 W/m²K. Voor standaard isolatieglas op ± 2,8-3,2 W/m² W/m²K, Voor HR++ op 1,1-1,2 W/m²K. En voor tripelglas op 0,6-0,7 W/m²K. Hoe lager de u-waarde hoe beter. Vacuümglas kan al naar een waarde van 0,4 W/m²K.

Gebruiken jullie duurzaam geteeld hout?2024-03-15T13:44:35+00:00

Wij werken samen met leveranciers die, net als wij, duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Onze glaslatten hebben het FSC keurmerk. Overigens gebruiken wij voor onze latten alleen volhout en geen gevingerlaste producten.

Voorbereiding

Wanneer mag ik mijn nieuw ingezette glas wassen?2024-03-15T13:53:20+00:00

Het antwoord hierop is heel simpel: zodra het kitwerk droog is. Normaal gesproken duurt het ongeveer 8 á 16 uur voordat beglazingskit bij kamertemperatuur is gedroogd (verrubberd). De buitentemperatuur bepaalt in grote mate hoe snel beglazingskit in de buitenlucht droogt. In de winter droogt de beglazingskit veel langzamer dan in de zomer. Op een warme zomerdag is de beglazingskit meestal al binnen één of twee uur droog, terwijl als het buiten flink vriest het soms wel 2 of 3 dagen kan duren voordat de beglazingskit goed droog is.

Mijn HR++ glas condenseert ’s morgens vroeg aan de buitenkant en dan zie ik waar een glaszuiger of sticker heeft gezeten.2024-03-15T13:55:34+00:00

Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voorjaar en het najaar. De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Eventuele condensvorming komt niet door een fout in het product, maar is  juist een gevolg van de hoge warmte-isolerende capaciteit van de beglazing. Het komt in bepaalde klimatologische omstandigheden voor en is helaas niet te voorkomen. Het droogwrijven van de ruit heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve vochtigheid buiten hoog  is, zal condens terugkomen. De eerste paar jaar zullen dan ook nog de plekken waar ooit de sticker die de glasfabrikant op het glas geplakt heeft, de afdrukken van glaszuigers of de strepen die ontstaan bij het afmessen van de beglazingskit niet condenseren, terwijl de rest van het glasoppervlak wel condenseert. Hier valt niet veel aan te doen, in de loop der tijd (omdat het glas dan vaker gewassen is) zal dit verschil in condensatie op het buitenblad vanzelf verdwijnen.

NSG Pilkington heeft een anti condensatieglas (HR++) op de markt gezet. Dit vertraagt en voorkomt in veel gevallen de externe condensatie op het HR++ isolatieglas. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn dan kunt u dit aangeven, de prijzen hiervan zijn op aanvraag.

Is (beglazings)kit overschilderbaar?2024-03-15T13:54:45+00:00

Kit is een moeilijke, rubberachtige ondergrond. Kit overschilderen gebeurt wereldwijd gezien in de meeste gevallen niet. Ondanks het feit dat we kit gebruiken die met alkyd- en met acrylverven overschilderbaar is, is het aan te raden om de kitvoegen eerst te gronden met een kunststof- of multiprimer (grondverf), mits u in een dekkende kleur wil afwerken. Voor transparante beitsen zijn namelijk geen primers ontwikkeld. Eerst ontvetten en schuren. Let met schuren goed op dat u niet met het schuurpapier het glasoppervlak raakt, dit geeft namelijk krassen die niet uit het oppervlak te polijsten zijn. Grondverf heeft een betere hechting op beglazingskit als u ook een klein randje van het kozijn en het glas mee schildert.

Wij gebruiken Soudal (type P2) beglazingskit. Hier is een heel klein aandeel siliconen in verwerkt, waardoor de kit een heel goede hechting op het glasoppervlak krijgt en tevens zeer duurzaam elastisch is. Ook komt het wel eens voor dat er, in het geval van een reparatie of een renovatie (vervanging van oud glas door nieuw glas), door de destijds gebruikte beglazingskit een siliconenbesmetting is ontstaan waardoor de verf zich direct terugtrekt zodra u deze aanbrengt (kratervorming). Een oplossing hiervoor is het toevoegen van een paar druppeltjes anti-siliconen aan de verf. Dit is verkrijgbaar bij de betere verfspeciaalzaak. Onze Soudal P2 of gelijkwaardige kit is in een aantal standaard kleuren verkrijgbaar (wit, gebroken wit, lichtgrijs, donkergrijs, bruin, zwart en semi-transparant).

De spijkers die jullie gebruiken zijn roestig geworden, RVS kan toch niet roesten?2024-03-15T13:56:16+00:00

We gebruiken altijd alleen maar spijkers (nieten) en schroeven in de uitvoering RVS (roestvrij/roestvast staal of ook wel inox genoemd). Ze zijn echter nooit uitgevoerd in 100% RVS aangezien ze dan te hard zijn en heel snel zullen breken. Het is dus altijd een legering (mix van metalen) van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. RVS kan dus (zeker in vochtig weer) oppervlakkig gaan oxideren (roesten). Dit is dus nooit helemaal te voorkomen. De gebruikte spijkers zullen in de praktijk echter niet veel verder roesten. Na plamuren en overschilderen worden de spijkers van de buitenlucht afgesloten en stopt het oxidatieproces.

Onderhoud

Wanneer mag ik mijn nieuw ingezette glas wassen?2024-03-15T13:53:20+00:00

Het antwoord hierop is heel simpel: zodra het kitwerk droog is. Normaal gesproken duurt het ongeveer 8 á 16 uur voordat beglazingskit bij kamertemperatuur is gedroogd (verrubberd). De buitentemperatuur bepaalt in grote mate hoe snel beglazingskit in de buitenlucht droogt. In de winter droogt de beglazingskit veel langzamer dan in de zomer. Op een warme zomerdag is de beglazingskit meestal al binnen één of twee uur droog, terwijl als het buiten flink vriest het soms wel 2 of 3 dagen kan duren voordat de beglazingskit goed droog is.

Mijn HR++ glas condenseert ’s morgens vroeg aan de buitenkant en dan zie ik waar een glaszuiger of sticker heeft gezeten.2024-03-15T13:55:34+00:00

Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voorjaar en het najaar. De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Eventuele condensvorming komt niet door een fout in het product, maar is  juist een gevolg van de hoge warmte-isolerende capaciteit van de beglazing. Het komt in bepaalde klimatologische omstandigheden voor en is helaas niet te voorkomen. Het droogwrijven van de ruit heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve vochtigheid buiten hoog  is, zal condens terugkomen. De eerste paar jaar zullen dan ook nog de plekken waar ooit de sticker die de glasfabrikant op het glas geplakt heeft, de afdrukken van glaszuigers of de strepen die ontstaan bij het afmessen van de beglazingskit niet condenseren, terwijl de rest van het glasoppervlak wel condenseert. Hier valt niet veel aan te doen, in de loop der tijd (omdat het glas dan vaker gewassen is) zal dit verschil in condensatie op het buitenblad vanzelf verdwijnen.

NSG Pilkington heeft een anti condensatieglas (HR++) op de markt gezet. Dit vertraagt en voorkomt in veel gevallen de externe condensatie op het HR++ isolatieglas. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn dan kunt u dit aangeven, de prijzen hiervan zijn op aanvraag.

Is (beglazings)kit overschilderbaar?2024-03-15T13:54:45+00:00

Kit is een moeilijke, rubberachtige ondergrond. Kit overschilderen gebeurt wereldwijd gezien in de meeste gevallen niet. Ondanks het feit dat we kit gebruiken die met alkyd- en met acrylverven overschilderbaar is, is het aan te raden om de kitvoegen eerst te gronden met een kunststof- of multiprimer (grondverf), mits u in een dekkende kleur wil afwerken. Voor transparante beitsen zijn namelijk geen primers ontwikkeld. Eerst ontvetten en schuren. Let met schuren goed op dat u niet met het schuurpapier het glasoppervlak raakt, dit geeft namelijk krassen die niet uit het oppervlak te polijsten zijn. Grondverf heeft een betere hechting op beglazingskit als u ook een klein randje van het kozijn en het glas mee schildert.

Wij gebruiken Soudal (type P2) beglazingskit. Hier is een heel klein aandeel siliconen in verwerkt, waardoor de kit een heel goede hechting op het glasoppervlak krijgt en tevens zeer duurzaam elastisch is. Ook komt het wel eens voor dat er, in het geval van een reparatie of een renovatie (vervanging van oud glas door nieuw glas), door de destijds gebruikte beglazingskit een siliconenbesmetting is ontstaan waardoor de verf zich direct terugtrekt zodra u deze aanbrengt (kratervorming). Een oplossing hiervoor is het toevoegen van een paar druppeltjes anti-siliconen aan de verf. Dit is verkrijgbaar bij de betere verfspeciaalzaak. Onze Soudal P2 of gelijkwaardige kit is in een aantal standaard kleuren verkrijgbaar (wit, gebroken wit, lichtgrijs, donkergrijs, bruin, zwart en semi-transparant).

De spijkers die jullie gebruiken zijn roestig geworden, RVS kan toch niet roesten?2024-03-15T13:56:16+00:00

We gebruiken altijd alleen maar spijkers (nieten) en schroeven in de uitvoering RVS (roestvrij/roestvast staal of ook wel inox genoemd). Ze zijn echter nooit uitgevoerd in 100% RVS aangezien ze dan te hard zijn en heel snel zullen breken. Het is dus altijd een legering (mix van metalen) van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. RVS kan dus (zeker in vochtig weer) oppervlakkig gaan oxideren (roesten). Dit is dus nooit helemaal te voorkomen. De gebruikte spijkers zullen in de praktijk echter niet veel verder roesten. Na plamuren en overschilderen worden de spijkers van de buitenlucht afgesloten en stopt het oxidatieproces.

Ga naar de bovenkant